Tijdingen – Echo’s van de Groote Oorlog

Pas als we het perspectief van het slagveld verruilen voor dat van het dagelijks leven, wordt zichtbaar hoe diepgaand het leven van Nederlanders door die oorlog werd bepaald. In het Theo Thijssen Museum is tot en met 10 november 2018 de tentoonstelling Echo’s van de Groote Oorlog, schrijvers over 1914-1918 te zien. Tijdingen vraagt zich af of Nederlandse schrijvers ons iets nieuws kunnen vertellen over de Eerste Wereldoorlog.

Vanuit Nederlands perspectief was het een ingrijpende periode. De mobilisatie van tienduizenden mannen, economische schaarste en voedseltekorten zetten het land volledig op zijn kop. Politieke tegenstellingen verdiepten zich zo drastisch dat het een kwestie van tijd leek, voordat het maatschappelijke bestel onherkenbaar zou zijn veranderd.

Lees Tijdingen van Carin Gaemers in het nieuwste nummer van Holland of bezoek de tentoonstelling Echo’s van de Grote Oorlog. Schrijvers over 1914-1918 in het Theo Thijssen Museum in Amsterdam!

Sinds 1995 is aan de Eerste Leliedwarsstraat 16 het Theo Thijssen Museum gevestigd. In dit huis werd op 16 juni 1879 de schrijver van onder andere Kees de Jongen en De Gelukkige Klas geboren. Thijssen was onderwijzer en schrijver. Voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) was hij gemeenteraadslid in Amsterdam en lid van de Tweede Kamer.

Afbeelding: Onbekende fotograaf – Gahetna (Nationaal Archief, Nederland)

Getagd met , , ,