Symposium

In het najaar van 2020 organiseert Holland een symposium over Hollandse straten. In verband met de COVID-19 maatregelen zal de datum van het symposium omstreeks mei worden vastgesteld. 

Coolsingel, Kalverstraat, Dapperstraat, Dorpsstraat. Wie kent ze niet? De één ontmoet er zijn idolen, de ander gaat er winkelen. Straten zijn vaak onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van een stad of een dorp. Soms leiden ze ook tot controverses. J.P. Coenstraat, kan dat nog wel? 

In samenwerking met Gemeente Vlaardingen en Museum Vlaardingen duikt Holland. Historisch Tijdschrift in de fascinerende geschiedenis van Hollandse straten. 

Drie sprekers vertellen vanuit verschillende invalshoeken hoe specifieke straten ons meer kunnen leren over de geschiedenis van Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Aan de hand van oude en meer recente opgravingen in de Vlaardingse Hoogstraat laat archeoloog Tim de Ridder zien dat deze straat al ruim dertien eeuwen continu bewoond is geweest. Merel van der Vaart, conservator van het Stedelijk Museum Schiedam, vertelt ons over haar initiatief van een podcast over de Schiedamse Hoogstraat. Tenslotte neemt Paul van der Laar, directeur van Museum Rotterdam, ons mee naar de Coolsingel, de proeftuin van stedenbouwkundige experimenten in Rotterdam.

Tijdens het symposium zal een kleine archeologietentoonstelling geopend worden over de Vlaardingse Hoogstraat rond het jaar 1000.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen met uw naam en het aantal deelnemers naar info@tijdschriftholland.nl . U ontvangt op een later moment van het Museum Vlaardingen een uitnodiging en betaalverzoek. 

Programma

Inloop vanaf 15:00 uur.

15:30 uur                    Welkomstwoord door Directeur Museum Vlaardingen

15:35 uur                    Opening symposium en korte presentatie themanummer door de hoofdredacteur van Holland Arjan Nobel

15:40 uur                    Spreker 1: Tim de Ridder 

15:55 uur                    Spreker 2: Paul van de Laar

16:10 uur                    Spreker 3: Merel van der Vaart

16:25 uur                    Opening tentoonstelling, borrel en mogelijkheid tot bezoek museum

Locatie: Museum Vlaardingen

Toegangsprijs: €5,-