Verwacht

Stadsrecht en stedelijke identiteit in Holland (2023-3)

Vanaf 13 mei 2023 staat Vlaardingen een half jaar lang in het teken van de feestelijke viering van het 750-jarig bestaan. Diverse Hollandse steden zijn haar al voorgegaan of maken zich nog op voor hun jubileumjaar. De aanleiding voor die festiviteiten is het verkrijgen van stadsrechten in de late middeleeuwen.

Deze gebeurtenissen vormen voor ons de reden een themanummer te maken over de geschiedenis van stadsrecht en stedelijke identiteit in Holland, want welke betekenis hebben stadsrechten die in de middeleeuwen werden verkregen? En wat vieren we precies als we daar anno nu met vlagvertoon en feestelijke optochten de straat voor opgaan?

Het themanummer bevat artikelen van Rudi van Maanen en Paul van de Laar, en bijdragen van Auke van der Woud, Lex van Tilborg, Henk Looijesteijn en Frank de Hoog. Bijzonder is dat de redactie voor dit themanummer ook sprak met medewerkers van stedelijke musea, want wat maakt een stad tegenwoordig nog tot stad? Het resultaat is even feestelijk als informatief!

Het nummer zal in september 2023 verschijnen en vanaf dat moment in de webwinkel verkrijgbaar zijn.