Hollandse Podcast Parade #2

Podcast In Schiedam* | Seizoen 1 In de Hoogstraat. Aflevering 1 Je kon er over de hoofden lopen (duur: 19:39)

Gesignaleerd door Susan Suer, maker van de podcast De Cipierster

Kan een podcast over lokale geschiedenis een niet-local, zoals ik, boeien? Met deze vraag in mijn achterhoofd zette ik de podcast In Schiedam van Stedelijk Museum Schiedam op. Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis bij dit museum, neemt het eerste seizoen voor haar rekening. In deze serie verkent ze het verleden van de Hoogstraat en hoe dat het huidige straatbeeld heeft gevormd.

De podcast zit erg goed in elkaar. Het is een combinatie van oral history en historische achtergrondinformatie. Merel praat met huidige winkelaars en winkeliers over hun herinneringen aan en beleving van de straat. Dit doorvlecht ze met informatie over het verdere verleden. In de eerste aflevering spreekt ze met Patty, die vooral herinneringen deelt over de straat toen zij een klein meisje was, maar ook Elroy en Halil, die er in het pre-whatsapp-tijdperk elke donderdagavond kwamen om hun vrienden te ontmoeten. En amateurhistoricus Rob van het borrelmuseum helpt met de oudere geschiedenis.

Hoewel ik meestal geen idee heb over welke plekje in de straat het precies gaat, maakt dat niet uit voor het plezier dat ik beleef aan de podcast. Iedereen vertelt beeldend genoeg om er een eigen plaatje bij te kunnen vormen. Alleen als Merel met Rob de kelder van zijn pand ingaat om de fundering te bekijken, mis ik beeld. Mensen praten in een prettig tempo en de informatiedichtheid is zo, dat je het makkelijk kunt volgen.

Het verfrissende aan deze serie is ook dat elke aflevering een andere invalshoek heeft en daardoor een andere vorm. Zo blijf je nieuwsgierig naar de volgende aflevering. Daarnaast is het een erg mooi voorbeeld van microhistorie. Het zijn persoonlijke verhalen, maar de thema’s als omgaan met concurrentie en crisis en uiteenlopende wensen van gemeente, ondernemers en publiek die rond de Hoogstraat spelen en speelden zijn universeel.

Ik blijf zeker luisteren. En de volgende keer dat ik in Schiedam ben, zal ik de Hoogstraat absoluut opzoeken. Deze podcast is waarschijnlijk voor Schiedammers een feest der herkenning, anderen maakt hij nieuwsgierig naar de stad.

Beluister hier het eerste seizoen van deze podcast: https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/in-schiedam/