Hollandse Podcast Parade # 1

Podcast Joods Cultureel Kwartier | Afl. 6 Hoe Amsterdam de diamantstad van de wereld werd (duur: 21:43)

Gesignaleerd door Bart Wallet

Wat is een goede historische podcast? Hij moet een onverwacht inkijkje in het verleden bieden, het verleden op een natuurlijke manier weten te verbinden aan het heden en naast kennisoverdracht ook iets van de historische ervaring weten over te brengen. Als we deze criteria als vertrekpunt kiezen, dan slaagt de podcast van het Joods Cultureel Kwartier met vlag en wimpel. Daarin staat het beeld centraal van Amsterdam als ‘diamantstad van de wereld’. Klopt dat beeld eigenlijk wel? Samen met cultuurhistoricus Daniël Metz, een van de samenstellers van een tentoonstelling over de Amsterdamse diamantindustrie in het Joods Historisch Museum, gaat de luisteraar op zoek naar antwoorden.

Metz weet de valkuil te vermijden van al te makkelijke verklaringen en vertelt hoe het diamantvak in de vroegmoderne tijd in Amsterdam kwam met joodse handelaren en hoe de stad uitgroeide tot hét mondiale centrum van de diamantindustrie. Hij laat zien hoezeer de joodse identiteit van veel diamanthandelaren, -fabrikanten en -arbeiders het vak stempelde, maar verliest niet uit het oog dat 30% niet-joods was. Terecht gaat veel aandacht uit naar de ANDB: Neêrlands oudste volwaardige vakbond. Hier begaat de podcast-presentator, in een al te oppervlakkige zucht naar hedendaagse actualiteit, de enige historische misser als hij beweert dat met de ANDB en de houding van de diamantbazen de grondslag van het poldermodel was gelegd. Metz gaat er wijselijk niet op in.

De actualiteit zit met name in de vraag of Amsterdam nog altijd diamantstad is. Dat is Amsterdam niet meer – de neergang had zich begin 20ste eeuw al ingezet en de Tweede Wereldoorlog gaf de nekslag – maar de erfenis is indrukwekkend en daar valt veel over te vertellen en beleven. In het laatste deel van de podcast wordt een van de laatste diamantslijperijen van de hoofdstad bezocht en wordt een korte snelcursus diamantslijpen gegeven. Kortom: een podcast uit het boekje!

Beluister hier de podcast: https://radiopublic.com/joods-cultureel-kwartier-WkdL5d/s1!79b4e