Hollandse Podcast Parade #11

Podcast Klara | Serie De Zonnekoning met Johan op de Beeck (duur: tien afleveringen)

Gesignaleerd door Laurien van der Werff

Van geen historische podcast heb ik zo genoten als van De Zonnekoning. In tien afleveringen van zo’n anderhalf uur neemt Johan Op de Beeck, schrijver van het gelijknamige boek, de luisteraar mee naar het hof van Lodewijk XIV. De podcast is een productie van de Vlaamse klassieke radiozender Klara en de afleveringen zijn dan ook voorzien van prachtige, soms pompeuze, barokke muzikale intermezzo’s – uiteraard geregeld van Louis’ hofcomponist Jean-Baptiste Lully.

Op de Beeck, schrijver van historische boeken en voormalig journalist en presentator, vertelt meeslepend en weet de luisteraar gedurende de lijvige afleveringen te blijven boeien. Geen aspect van het leven van de Roi Soleil blijft onbesproken – van zijn jeugd, ontmaagding, vele daaropvolgende liefdesescapades en maîtresses tot zijn dagelijkse wekritueel, gezondheidskwalen, karaktertrekken en daarmee samenhangende altijd groeiende honger naar meer macht (en meer eten). Maar er is ook ruimschoots aandacht voor de politieke context, bijhorende intriges en oorlogen, alsook voor belangrijke figuren uit Louis’ omgeving. Zoals voor zijn broer Filips van Orléans, ‘Monsieur’, en diens vermeende homoseksualiteit, travestie en ongelukkige huwelijk met ‘La Palatine’ – Elisabeth Charlotte van de Palts, wiens brieven worden voorgelezen en een intrigerend beeld van het leven aan Versailles geven.

Op de Beeck maakt geregeld gebruik van contemporaine bronnen, wat het relaas heel levendig maakt. Maar je kunt je soms afvragen of hij zijn bronnen wel altijd even kritisch heeft beoordeeld. Hij is zo nu en dan wat speculatief en makkelijk in het trekken van verbanden en conclusies. Dit zit het luisterplezier echter niet in de weg, het blijft een bingewaardige podcast waarin een grondig onderbouwd en uitgebreid, soms misschien wat aangedikt, beeld van de Zonnekoning wordt geschetst.

De podcastserie De Zonnekoning met Johan Op de Beeck is hier te beluisteren: https://klara.be/de-zonnekoning-0.

Klara heeft overigens ook een aantal andere historische podcasts gemaakt die zeer de moeite waard zijn, zoals De Castraten met Daan Esch, De Bourgondiërs met Bart Van Loo, Opus 14-18 met Johan Van Cauwenberge en andere podcasts met Op de Beeck: Napoleon.