Terugblik symposium 350ste sterfdag gebroeders De Witt

Op zaterdagmiddag 20 augustus 2022 opende het Haags Historisch Museum zijn deuren voor een symposium over het Rampjaar 1672. Op die dag, precies 350 jaar nadat Johan en Cornelis de Witt om het leven werden gebracht, verscheen een speciale editie van Holland Historisch Tijdschrift die volledig in het teken staat van de gebeurtenissen uit 1672. Voor de organisatie van deze dag sloeg Holland de handen ineen met de Stichting Vrienden van De Witt en het Haags Historisch Museum.
Het was fijn om, na twee eerdere Holland-symposia die in verband met de coronamaatregelen geheel of gedeeltelijk online moesten plaatsvinden, weer een fysiek evenement te kunnen organiseren. In de hal en het museumcafé klonk voor aanvang het vertrouwde geroezemoes van de bezoekers. Na het middaguur werden de bezoekers welkom geheten in de schitterende Schutterszaal van het Haags Historisch Museum, met uitzicht op Hofvijver en, aan de overzijde: de Plaats en de Gevangenpoort die in 1672 het toneel waren van een van de meest geruchtmakende momenten uit onze geschiedenis.
Na een welkomstwoord van museumdirecteur Tjeerd Vrij, overhandigde Holland-hoofdredacteur Arjan Nobel de eerste exemplaren van het themanummer aan Vrij en aan de voorzitter van Vrienden van De Witt Christian Melsing. Daarna beklommen de vijf sprekers, op uitnodiging van dagvoorzitter Ad van der Zee, één voor één het podium.

Aan de hand van de dagboeken en brieven van tijdgenoten wees Merle Lammers ons op de impact van de Franse oorlogvoering op de burgerbevolking van Holland en Utrecht. Pauline Kiesow legde uit dat het in vroegmodern Europa heel gebruikelijk was dat een belangrijke gebeurtenis uitgebreid werd becommentarieerd in pamfletten, liederen en dichtkunst. Zij vertelde over de beeldvorming van het Rampjaar in contemporaine liederen en gedichten. Frans Blom vestigde in zijn presentatie aandacht op de impact van het Rampjaar op de geschiedenis van de Amsterdamse Schouwburg. Vervolgens vertelde Ineke Huysman over de vele brieven die Johan de Witt in het Rampjaar heeft geschreven en die zij in het project van het Huygens Instituut aan het ontsluiten is. Tot slot nam Lex van Tilborg ons mee door de geschiedenis van de totstandkoming van het bekende beeld van Johan de Witt op de Plaats, aan de overzijde van de Hofvijver.




Na afloop van de presentaties stroomde de zaal weer leeg. Bezoekers en sprekers maakten gebruik van de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Rampjaar, en om na afloop in het museumcafé nog even na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.
We mogen terugkijken op een geslaagde dag, op een schitterende locatie, met geanimeerde sprekers en tevreden bezoekers.

Wilt u ook alles te weten komen over de nieuwste inzichten en verhalen over het Rampjaar 1672? Bestel dan direct hier ons dubbeldikke themanummer met rijkelijk geïllustreerde artikelen, interviews en essays.
Deze speciale uitgave en het symposium kwamen tot stand met financiële steun van de J.E. Jurriaanse Stichting, de Gravin van Bylandt Stichting, en het Prins Bernard Cultuurfonds.
Tekst en foto: redactie

