Hollandse Podcast Parade #3

Podcast Luisterdoc | Serie Oranjehotel in verzet (duur: drie afleveringen van ieder drie kwartier en vier gesprekken met gevangenen van een half uur)

Gesignaleerd door Marieke Oprel

Met een lichte galm weerklinkt haar stem in de holle ruimte van de lege cel. Geroezemoes op de achtergrond, de deur is open. Hélène Berman-Cohen vond het niet gemakkelijk terug te gaan naar het Oranjehotel, waar zij als kind gevangen zat. Met haar acht jaar was ze ‘toch al een grote meid’, merkt interviewer Peter de Ruiter op. ‘Het is maar hoe je het bekijkt’, antwoordt de Nederlands- Israëlisch kunstschilderes bedeesd.

De emotie in de stemmen van voormalig ‘gasten’ van het Oranjehotel te kunnen horen, is de grote meerwaarde van de podcastserie Oranjehotel in verzet. 75 jaar na de bevrijding is het aantal oud-gevangenen dat nog in leven is klein. De verhalen en ervaringen die auteur van ‘de Podcastprofessor’ Peter de Ruiter met deze podcast heeft vastgelegd vormen dan ook een waardevolle bron, voor nu en de toekomst. Niet alle verhalen zijn nieuw. Over karmelietenpater Titus Brandsma, bijvoorbeeld, is al veel geschreven. Ook Mom Wellenstein, mede-oprichter van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, is geenszins een onbekend historisch figuur. En dankzij zijn zoon Hugo is de levensloop van Piet Wapperom gedetailleerd opgetekend. De zogenaamde voorstudies over Betty van Trotsenburg en Jozef Klingen zijn dan ook interessanter en spannender. Bijzonder is de aflevering over Jan Eusman, waarin drie generaties te horen zijn.

Als kleindochter van een ‘gast’ van het Oranjehotel voel ik me verbonden met de nabestaanden. Hun verhalen en herinneringen brengen emoties naar boven, een verlangen om met mijn inmiddels overleden oma over haar tijd in de gevangenis te spreken, de gedenkplaats te bezoeken. Over het Oranjehotel gaat het maar zelden in de podcast. Wel over verzetsdaden, groot en klein. Over angst, moed, wanhoop en vreugde, kleine alledaagse dingen. Het maakt de afleveringen inspirerend en ontroerend, en doet snel vergeten dat de muzikale effecten en voice overs soms iets te gekunsteld zijn.

Zoals in de introductie van de aflevering over Jan Eusman zo treffend wordt gesteld: ‘de Tweede Wereldoorlog lijkt steeds verder weg, maar ook steeds dichterbij te komen’. Bedoeld en onbedoeld bevatten de verhalen van de oud-verzetsstrijders waardevolle lessen, en waarschuwingen. Een terugkerend thema is het belang van persvrijheid. En de kracht van het woord, dat ten goede of ten kwade kan worden gebruikt. Een boodschap die momenteel heel actueel is, en relevant voor luisteraars nu en in de toekomst.

Beluister hier de volledige podcastserie: https://www.luisterdoc.nl/oranjehotel.html