Hollandse Podcast Parade #4

Podcast Klara | Serie De Bourgondiërs met Bart van Loo, Afl. 1 (duur 1:14:22) en 2 (duur 1:20:53).

Gesignaleerd door Henk Looijesteijn

De Grote Hertog van het Westen, een koning gelijk, machtiger zelfs – al bleef de gedroomde koningskroon altijd net buiten het bereik van de hertogen van Bourgondië. Vanaf 1428 heersten deze Franse prinsen ook over Holland, en werd het graafschap onderdeel van een verzameling vorstendommen die door huwelijk, geweld of soms domweg middels klinkende munt aaneen werden gesmeed door de Bourgondische hertogen. Ze spreken nog altijd tot de verbeelding, zoals mag blijken uit de bestseller van de Vlaamse schrijver Bart Van Loo.

In de op zijn boek gebaseerde podcast voert Van Loo de luisteraar mee naar de 14de en 15de eeuw, en verhaalt hij van de avonturen van Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute. De schrijver is een geestdriftig verteller, die het verhaal spannend houdt met cliffhangers, gevolgd door muzikale intermezzo’s. Van Loo is op zijn best als hij, bijvoorbeeld, met veel brio het verhaal van de Slag bij Westrozebeke (1382) uit de doeken doet, waar de legers van de Franse koning en de hertog van Bourgondië het leger van de opstandige Vlaamse steden in de pan hakten.

De kracht van deze podcast zit in de onverwachte vergezichten. In de eerste aflevering schetst Van Loo het belang van Filips de Stoute voor het ontstaan van de beroemde Bourgondische wijnen. In de tweede aflevering slaagt hij erin om de ontwikkeling van tijdsbesef in de middeleeuwen en de oorsprong van het carillon helder uit te leggen aan de hand van de belfortklok van Kortrijk, die na Westrozebeke als Bourgondische krijgsbuit in de kathedraal van Dijon belandde.   

Van Loo is een geestdriftig spreker, in bloemrijk en welluidend Vlaams, maar helaas zit dat het verhaal ook in de weg. Het barokke verbale vuurwerk dendert onstuimig over de luisteraar, die de aandacht moet zien vast te houden in vrij lange afleveringen, waarbij ook nog heel wat feitenkennis wordt gespuid. Soms legt Van Loo vergezochte verbindingen. Dat de Franse Revolutie wellicht een paar eeuwen eerder had plaatsgevonden als de Vlamingen bij Westrozebeke hadden gewonnen, lijkt me een krasse stelling.

Een podcast van acht afleveringen van in totaal ruim tien uur lijkt me daarom een hele zit. Je moet dan wel heel graag juist naar Van Loo willen luisteren. Ik zou die uren liever gebruiken om zijn boek ter hand te nemen, om van die fraaie woordenschat in mijn eigen tempo te kunnen genieten.

De podcastserie De Bourgondiërs met Bart Van Loo is hier te beluisteren: https://klara.be/debourgondiers