Hollandse Podcast Parade #5
Vlogs Anne Frank Stichting | Serie Anne Frank video dagboek (duur: vijftien afleveringen)
Gesignaleerd door Robin Hoeks
Het moment komt in zicht dat er niemand meer is die de Holocaust heeft meegemaakt. Historici, onderwijzers en erfgoedwerkers zijn genoodzaakt nieuwe manieren te vinden om deze verhalen te blijven vertellen. ‘Nieuwe’ media en vertelvormen bieden mogelijkheden om de tieners, die zo moeilijk te vangen zijn, te bereiken. Maar zelden worden die goed benut.
Het Anne Frank Huis zag deze mogelijkheden en lanceerde begin april de Anne Frank Video Diary. Een serie filmpjes gebaseerd op het dagboek van Anne Frank, met acteurs als de hoofdrolspelers uit het dagboek. Tot zover weinig vernieuwends. De cameravoerder is echter Anne zelf, als een 21e-eeuwse vlogster.
Het levert een interessante en ietwat desoriënterende botsing van werelden op. Het is niet het dagboek, maar een camera die Otto Frank aan Anne geeft voor haar dertiende verjaardag. Eén klein stukje moderne techniek in de wereld van de jaren veertig van de 20ste eeuw. De afleveringen van vijf tot tien minuten trekken je in de intieme ruimte van de familie Frank. Alleen de enkele momenten dat er gebruik gemaakt wordt van een voice-over halen de kijker storend uit het verhaal. Anne zelf vertolkt verder de rol van verteller, alleen pratend tegen haar camera. Eerst ‘gewoon’ thuis en later in het achterhuis. Dat ‘gewoon’ niet zonder aanhalingstekens kan, blijkt uit het eerste beeld, waarop duidelijk een Jodenster op de kleding van Otto is te zien. Je kijkt niet naar een gewone vlog, is de boodschap.
Of er een nieuw, jong, publiek aangeboord wordt, weet alleen het Anne Frank Huis zelf zeker. De eerste aflevering is op het moment van schrijven door bijna een half miljoen mensen bekeken en ook de vervolgafleveringen zitten in de honderdduizenden views. Ongetwijfeld spelen de ruime ondertitelingsmogelijkheden van de Nederlandstalige video’s (opties zijn het Nederlands, Engels, Spaans, Portugees en Duits) en de internationale bekendheid van Anne Frank mee.
Opvallend zijn ook de – ongetwijfeld gefilterde – reacties onder de filmpjes. Naast parallellen met de huidige Coronasituatie zijn er veel vragen naar de acteurs. Het Anne Frank Huis verwijst daarbij naar de speciale Instagrampagina’s die de auteurs onderhouden. Instagram is immers hét medium voor tieners. De pagina’s zijn qua vormgeving aangesloten op de video’s. Ze bieden een kijkje achter de schermen en geven een persoonlijk element aan de productie, wat perfect past in de hedendaagse Instagramcultuur.
De toekomst zal leren of dit voor erfgoedinstellingen, ook de minder bekende, een succesformule wordt om jong publiek te betrekken. Veelbelovend zijn de vlogs in ieder geval zeker.
De vlogserie is hier te bekijken: https://www.youtube.com/annefrank